ibubapa pre -kiamat di laman sosial pasal anak-info pentingRamai ibu bapa pre-kiamat sekarang ini. Mudah menjadi riak dengan anak. Lagilah dengan ada media sosial ini. Terlalu mudah nak riak. Alasan yang digunapakai ialah, "Tak salah aku nak kongsi cerita pasal anak aku. Kau nak jealous ke, apa ke, ada aku kisah?"

Contoh:

ANAK PANDAI MENGAJI

"Alhamdulillah, syukur anak-anak saya semua cepat pandai. Umur satu tahun dah hafal Yassin, Khafi, Baqarah,"

ANAK DAPAT RESULT EXAM BAGUS


"Alhamdulillah, tahniah anak mama dapat 100A. Tak sia-sia hantar pergi tuisyen sampai RM20,000 habis setiap bulan. Mama bangga dengan kamu!"

ANAK COMEL

"Tak tahulah dia ikut muka siapa. Muka mama dia ke, muka papa dia ke. Ramai yang cakap dia kalau dah dewasa nanti, lawa. I ingat nak masukkan dia dalam kelas modelling nanti. Mudah-mudahan, amin,"

BAJU ANAK


"Mahalnya baju budak-budak sekarang. Dua helai setokin saja sampai habis RM900. Lepas itu pakainya sekejap saja nanti. Budak cepat sangat membesar,"

KESIHATAN ANAK

"Alhamdulillah. Anak saya sejak lahir, sihat. Kalau demam pun sekejap saja. Lepas itu okay dah. Kami tak boleh kotor-kotor habuk-habuk ni. Anak kami, kami balut dengan plastik,"

ANAK SOLAT

"Alhamdulillah. Anak ibu dah pandai solat. Umur baru lima bulan dah pandai solat sayang ibu ini. Nanti doakan ibu ye. Sejuk perut ibu,"

ANAK RAJIN

"Alhamdulillah, anak-anak saya semua rajin. Saya didik dari kecil lagi. Umur mereka genap setahun saja dah pandai cuci longkang, cat tiang, lap tingkap, repair atap bla..bla..bla...,"

Boleh nak cerita pasal anak, tiada salahnya pun. Muat naik gambar-gambar anak seberapa banyak yang kita nak pun tak salah. Kita kongsikan kegembiraan kita. Itu kenangan-kenangan kita. Cuma sebelum kita nak cerita sesuatu tentang anak itu, kita periksa dulu ada unsur riak ke tidak? Adakah aku nak dipuji atau aku mencari puji?

Kadang-kadang kita cuma nak berkongsi cerita pasal anak tetapi syaitan itu halus bisikannya. Tanpa sedar jadi menunjuk-nunjuk dan riak. Bila hati tertipu, maka hanyutlah kita dalam sifat keji yang Allah benci.

Kalau kita tidak berhati-hati dan terpedaya dengan bisikan syaitan, kita boleh timbul riak. Daripada riak akan bertukar menjadi ujub. Selepas ujub, kita menjadi takbur. Na'uzubillahiminzaliq.

Saya sendiri dulu selalu begitu. Bila kena tegur dengan ustaz barulah sedar diri. Allahu. Anologi di atas hanyalah sebagai contoh, bukannya situasi yang sebenar agar tidak menyamai dengan mana-mana kemungkinan. Maaf kalau ada yang terasa. - Shawn Mizan.

Ditulis semula untuk siaran di THEHYPEMEDIA.COM sahaja.
http://projekmssp.blogspot.my/2015/10/untuk-30-terawal-sahaja-sebelum-projek.html
1 Komentar untuk "ibubapa pre -kiamat di laman sosial pasal anak-info penting"

Asalam-o-Alykum, My name is Qasim, from last 26+ years Allah and Muhammad s.a.w keep coming into my dreams, over 460+ times Allah comes in my dreams and 250+ times Mohammad s.a.w comes in my dreams, Muhammad s.a.w is the last Messenger of Allah and I am the Ummati of Muhammad s.a.w, My dreams about to Major Signs of Qiyamah, Gog Magog, Esa a.s, and End of Time. I have shared many dreams on my fb page Allah and Muhammad pbuh in my Dreams and my blog Allah and Muhammad saww in my Dreams

 
Copyright © 2014 Wana Viral - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info